diumenge, 23 de febrer de 2020

GENT DEL POBLE. MIQUEL VILA

GENT DEL POBLE. MIQUEL VILA

  Una bona part de les imatges d'aquest bloc pertanyen a l'Arxiu del senyor Miquel Vila i Villamayor.
  Algunes me les va cedir ell mateix i les altres me les ha cedit la seva família.
  Hi ha documents que em sembla important d'incloure en aquest bloc. Són personals i serveixen per a donar una millor imatge del treball seriós i constant que el senyor Miquel va realitzar per tal de recollir informació històrica del poble.
  També hi ha algun document de l'època afegit per la seva curiositat.

  Comencem amb una publicació del mes de maig de l'any 1950 on en Miquel Vila fa una descripció general de Sant Vicenç de Castellet.
Biografia
Homenatge a la seva labor. 1986
Correspondència
Documents

Imatges: Arxiu Miquel Vila.  Miquel Vila i Villamayor va nàixer a Sant Vicenç de Castellet el dia 14 de maig del 1914 i morí el dia 5 de febrer del 2005.

El Pare del Miquel era en Marcelí Vila, qui havia fet de cambrer al bar Miralles.


L'any 1913, en Marcel·lí es casa amb Hermínia Villamayor.

Però en Marcel·lí va morir molt jove i en Miquel es va quedar orfe de pare de ben menut. La mare es va tornar a casar amb en Piñot, barber de professió i amb qui va tenir un altre nen, en Ferran Piñot.

Hermínia i avis materns del Miquel.
El seu avi, en Faustí Villamayor i Sarasa fou l'assistent personal del General Prim. En Faustí va néixer a Ayerbe (Osca), la seva mare treballava amb la família del General Prim i possiblement per aquest motiu el fill també hi va entrar a treballar. Cap a finals del segle XIX va venir a viure al nostre poble, on morí l'any 1928, als 85 anys d'edat.Com que el pare era barber, en Miquel aviat va començar a aprendre l'ofici al que es dedicaria quasi tota la seva vida.
En aquesta imatge, en Miquel amb el seu germanastre, Ferran.

  El seu interès per a conèixer la història el va fer travar una bona amistat amb el capellà, Valentí Santamaria, que s'encarregava de recollir i classificar el material que s'anava trobant en les excavacions que als anys 30 es van fer a Boades.

Miquel, davant l'exedra.

Treballant en les excavacions

Treballant en una de les tines.

En Miquel era republicà, catalanista i estava afiliat al sindicat


En acabar la guerra civil, el 10 d'agost de 1939 va rebre una carta de l'Ajuntament convocant-lo per a parlar sobre el monument als màrtirs que volien erigir al poble.
  Era un excusa, Fou empresonat i enviat a Ceuta, a un camp de concentració (batallón disciplinario, en deien) on es tractava d'adreçar les persones ideològicament "desorientades". Allí hi va romandre tot un any.


"Campament" a Ceuta.
Els presos eren obligats a retratar-se i a enviar cartes a casa informant als seus que a Ceuta hi estaven la mar de bé. Tenien prohibit explicar que allò eren camps de treball i havien d'ocultar les males condicions de vida que patien.


1941 Camp de concentració.
(Batallón disciplinario)
Arxiu Miquel Vila


A la fotografia superior, en Miquel (el segon de l'esquerra) en tornar del Campamento Disciplinario de Ceuta, l'any 1940.L'any 1942 es casa amb  Maria Rosa Seuba, nascuda a Els Hostalets de Pierola, on es va celebrar la cerimònia. L'any següent van tenir un fill, en Jordi Vila i Seuba.

 En Miquel Vila va destacar considerablement per la seva estima al nostre poble i per la seva fèrria voluntat de recollir i donar a conèixer la seva història. 


Des de ben jove (als 15 o 16 anys) va començar a publicar escrits sobre la història del poble en publicacions com el "VICENTÍ" i, posteriorment, a el "CASTELLET". 

Als 20 anys va publicar "Petit compendi de la Història i Grandeses de Sant Vicenç de Castellet".
  "Recordo que devia tenir 17 o 18 anys que, llegint un opuscle històric sobre Santpedor, escrit per mossèn Antoni Vila, em suggerí la idea d'escriure sobre Sant Vicenç de Castellet. Tot seguit, il·lusionat, vaig emprendre la tasca d'espigolar  dades, anotar i redactar, a la meva manera, el que havia de ser la meva primera obra, que fou per a mi, en no estar preparat, costosa i difícil. Però, no obstant, al cap de potser un o dos anys,, feliçment vaig poder donar-la per llesta.
  L'obra, per tal de ser assequible a les meves modestes possibilitats econòmiques i a les dels seus adquiridors, la vaig dividir en tres parts o fascicles.
  Van estar sota la cura de Salvador Florensa, fundaDor de EL VICENTÍ, i foren impresos a l'impremta manresana Ferrer i Galobart, on Salvador treballava com a impressor.
  L'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet, presidit pel batlle, senyor Josep Bosch, després d'haver-ho jo sol·licitat, m'atorgà 200 pessetes (llavors, una respectable quantitat) com a suport per al cost de la impressió.
  El format de cada fascicle amidava 22x15 cm. i tota l'obra comptava amb 100 pègines. El preu de mercat de la primera part era de 2 ptes., la segona de 75 ctms. i la tercera de 1,5 ptes.
  Es féu una tirada  de 500 exemplars de cada fascicle. I es va posar a la venda entre 1.933 i 1.934."
                                                                                                                           Miquel Vila
1930
El Vicentí

Durant els anys 1932 i 1934 va publicar, en tres etapes, una monografia històrica titulada Petit Compendi de la Història i grandeses de Sant Vicenç de Castellet, però no en va quedar prou satisfet perquè l'havia començat a escriure de molt jovenet (quan encara anava a escola) i va decidir refer els seus escrits. Així que l'any 1948, escriu aquesta publicació al quinzenal Castellet:

1948, Castellet, 24

 L'any 1953 va editar el seu primer llibre, ja corregit i repassat, sobre el poble i les seves contrades (llibre que va dedicar al seu fill Jordi, nascut el 6 de febrer del  1945). A partir de l'aparició de la revista EL BRENY, es va convertir en un dels seus fidels col·laboradors.


Primer llibre de Miquel Vila.

  De la seva labor de "formigueta" recollint informació sobre fets, llocs i personatges del poble, a part dels qui vam tenir la sort de conèixer-lo, en tenim constància gràcies a la correspondència que encara es conserva entre els seus documents.
  Amb la major naturalitat es va cartejar amb personatges de l'època: arquitectes com en Puig i Cadafalch, amb l'advocat i historiador Xavier Sitjas, amb l'historiador Joquim Sarret i Arbós, amb alcaldes... Fins i tot hi ha una carta de resposta de l'Enric Borràs a qui en Miquel Vila havia convidat a venir a actuar a la nostra població.
  A la revista Castellet, en el seu número 31, de gener del 1949, apareixen lligats els noms de Joaquim Sarret i Arbós i el de Miquel Vila com els dos primer historiadors del nostre poble.

1949, gener.
Revista Castellet, número 31


Conjuntament amb el Secretari Pere Canal i Rius, van escriure l'únic llibre de la història de Sant Vicenç de Castellet que fins ara existeix. e'n van fer tres edicions.

Sant Vicenç de Castellet des de l'antiguitat fins als nostres dies.

Per problemes laborals va haver de tancar la barberia i entrar al tèxtil. Va treballar a la Fàbrica del Burés, de Castellbell i el Vilar, igual que la seva dona.

  També era molt aficionat a recollir fòssils. prova d'això és la gran col·lecció que hi ha a casa seva i que, el seu fill Jordi, ha ajudat a ampliar.


Cedides Núria Puértolas  Un home inquiet, que gaudia parlant amb la gent, gràcies a qui avui dia el nostre poble té recopilada molta informació sobre la seva història. El seu treball com a cronista és d'una important vàlua.
Després de molts anys de treball de recerca, de les seves publicacions a la premsa local i de la publicació de l'únic llibre d'història de Sant Vicenç de Castellet (fet amb col·laboració amb en Pere Canal).

El dia 12 de desembre del 1984, se li ret un homenatge per la seva labor.
  Jo vaig tenir la gran sort de conèixer-lo quan vaig arribar a Sant Vicenç. Necessitava informació sobre la història del poble per poder treballar amb els nanos de l'escola i, per referències, vaig anar a parar a casa seva. Ho comento per deixar constància de la seva bona predisposició i del seu entusiasme. Van ser moltes hores al seu despatx, mostrant-me fotografies, retalls d'escrits, fòssils... acompanyats d'un munt d'explicacions de fets i d'anècdotes. Va posar a la meva disposició, sense cap mena d'inconvenient, tot el material de què disposava per tal que es pogués difondre a l'escola i la canalla anés descobrint i estimant el seu poble i la seva cultura.

Homenatge 1986
L'any 1986, l'Ajuntament i la Biblioteca decideixen fer-li un Homenatge.Es tria la Festa Major per a l'homenatge, el dia 1 de junny.
Programa de festa.

Arxiu Miquel Vila
Comença l'acte a l'Ajuntament, on es penjarà el seu retrat a la galeria de personatges il·lustres del poble.
En acabar, una ballada de gegants a la plaça. Els geganters l'obsequien amb un recordatori.

Arxiu Miquel Vila

Cedida Núria Puértolas.

Al Centre Excursionista de Sant Vicenç, on en aquells dies es feia l'Expo-86 dedicada a fòssils i minerals, ja l'esperaven per a homenatjar-lo i agrair-li tota la seva tasca.
Arxiu Miquel Vila


Arxiu Miquel Vila
Cedida Núria Puértolas


D'allí es van dirigir cap a la Biblioteca Popular, on en Josep M. Ainaud de Lasarte va oferir una conferència sobre "ELS VALORS DE LA HISTÒRIA LOCAL" i, posteriorment, la Coral Al Vent li ofereix una actuació i li lliura un altre recordatori en agraïment pel la seva labor. Per acabar l'acte, Maria Carme Grauvilardell li lliura un escrit d'agraïment de la Biblioteca.

Arxiu Miquel Vila

Els mitjans de comunicació es fan ressò de l'acte.

EL BRENY
Arxiu Miquel Vila

Arxiu Miquel Vila

L'any 1990 s'inauguren oficialment les dues biblioteques escolars del poble. A en Miquel se li fa un altre homenatge, batejant la biblioteca de l'escola Sant Vicenç amb el seu nom.Arxiu Miquel Vila


Correspondència personal de Miquel Vila


Carta d'Enric Borràs en resposta a la invitació de Miquel Vila
a venir a actuar al nostre poble.
1932, 14 de setembre.
Arxiu Miquel Vila.

Carta de mossèn Anton Vila i Sala
19 de gener de 1933.
Arxiu Miquel Vila.

Carta de Sarret i Arbós. 
26 de febrer de 1933
Arxiu Miquel Vila.

Carta de Sarret i Arbós.
2 de març de 1933
Arxiu Miquel Vila.

Carta de Sarret i Arbós.
 28 d'abril de 1933.
Arxiu Miquel Vila.

Carta de Puig i Cadafalch.
20 de novembre de 1933
Arxiu Miquel Vila.

Carta de l'alcalde de Reus.
20 de novembre de 1964.

Carta de Xavier Sitjas.
7 de juny de 1967.

Carta de Xavier Sitjas.
6 d'abril de 1968.
Arxiu Miquel Vila.

Carta de Xavier Sitjas
1968 , 24 de desembre.
Arxiu Miquel Vila.


Carta de Xavier Sitjas.
24 de desembre de 1968.
Arxiu Miquel Vila.

Carta de Pere Canal.
24 de desembre de 1968.
Arxiu Miquel Vila.

Carta del president Tarradellas.
23 d'abril de 1978.

Algunes de les cartes i nadales del seu enginyós company, escriptor i dibuixant de vocació. en Quirí Morera.


1983
Arxiu Miquel Vila.

1986
Li agradava escriure cartes en jeroglífics.
Arxiu Miquel Vila.

1989
En Quirí i la Teresa.
Arxiu Miquel Vila.


1990
Arxiu Miquel Vila.

1994
Arxiu Miquel Vila

1995
Arxiu Miquel Vila.


Documents de l'arxiu Miquel Vila

Document de 1737

Traducció del document
feta per Aram Magrins i Gol.

Document de 1833

Traducció del document
feta per Aram Magrins i Gol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada